Mittaus
Robotiikka ja automaatio
Teollisuuden internet
Tuotanto tehokkaammaksi ketterän ohjelmistokehityksen avulla
Kuvassa vasemmalta Reiferin tuotantopäällikkö Kyösti Särkkä sekä kehitysjohtaja Mikko Lampi ja ohjelmistoarkkitehti Jari Nykänen Metatavulta tarkastelevat IoT-sensoreiden toimintaa Reiferin tuotantotiloissa.
Metalliyritystenkin on mahdollista tehostaa ja optimoida tuotantoaan ketterillä ohjelmistotyökaluilla sekä esimerkiksi niihin liitettävillä teollisuussensoreilla ja analytiikalla.
Ohjelmistoyhtiö Metatavu Oy on erikoistunut räätälöidyn softan kehittämiseen ja digitaalisten ratkaisujen muotoiluun. Yritys on muun muassa toteuttanut Kangasniemellä sijaitsevalle konepajayhtiö Reifer Oy:lle teollisuustason sensoreihin (Haltian) pohjautuvan IoT-ratkaisun, jonka avulla kerätään dataa tuotannosta. Reifer Oy halusi seurata tuotantokoneidensa käyttöastetta tehostaakseen tuotantonsa ohjattavuutta ja kapasiteettia.
Metatavu onnistui sekä ohjelmiston toteutuksessa että olemaan opastavana asiantuntijana Reiferin suuntaan uuden teknologian käyttöönotossa, Reifer Oy:n toimitusjohtaja Lassi Otranen toteaa.
Läpimenoajat ja käyttöasteet hallintaan
Sensoreita sekä niiden tuottaman datan käsittelyä ja analytiikkaa hyödyntämällä asiakas saa Metavulta hallintaansa muun muassa tuotannon läpimenoajat, koneiden käyttöasteet ja pullonkaulat ja pystyy niiden avulla tehostamaan tuottavuuttaan. Ratkaisut mahdollistavat myös olemassa olevien järjestelmien ja datan hyödyntämisen rajapintojen kautta.
Lähtökohtaisesti pyrimme hyödyntämään asiakkaalla mahdollisesti jo olemassa olevaa dataa ja järjestelmiä ja tuotamme lisäarvoa niiden päälle avoimen rajapinnan ratkaisujemme kautta. Näin asiakkaan ei tarvitse myllätä jo käytössä olevia järjestelmiään, vaan täydentävä ratkaisu voidaan tehdä kustannustehokkaasti, Metatavu Oy:n toimitusjohtaja Jere Lauha kertoo.
Metatavun järjestelmät skaalautuvat hyvin monenkokoiseen liiketoimintaan, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi kasvuyritysten laajenevan tuotannon hallintaan. Kehitystyö voidaan rakentaa puolivalmiiden ohjelmarunkojen pohjalle, jolloin ohjelmistokehitys on ketterää ja kustannukset pysyvät kurissa.
Ratkaisu mahdollistaa muun muassa vikaseurannan kehittämistä, jolloin datasta voidaan nähdä esimerkiksi, jos koneen tärinämalli tai muu käyttäytyminen muuttuu. Hälytys voidaan lähettää automaattisesti, jos tietyt asetetut raja-arvot ylittyvät, Metatavun kehitysjohtaja Mikko Lampi toteaa.
Lisätietoja: metatavu.fi
Teksti: Jari Peltoranta