Työ- ja koneturvallisuus
Työstökoneet
Älykäs suoja koneen ympärille
PRP:n uusi äänieristysratkaisu suojaa henkilöstön melulta, koneet pölyltä ja tuotteet uteliailta.
Parhaat innovaatiot syntyvät, kun oikeat ihmiset kohtaavat. Näin sai alkunsa myös äänieristyssuoja Protection Cabinet (ProCab), jonka ohutlevyrakentamiseen erikoistunut PRP kehitti Finn-Powerille.
Idea heräsi pari vuotta sitten tupakkakatoksesta, jota PRP:n toimitusjohtaja Ossi Viljanen esitteli Finn-Powerin operatiiviselle johtajalle Jarmo Mursulalle.
Meillä oli ollut jo jonkin aikaa etsinnässä uusia älykkäitä ratkaisuja Prima Powerin koneiden äänieristykseen, ja Viljasen ideat vaikuttivat heti hyviltä, sanoo Mursula. Miesten tuumailusta lähti käyntiin tuotesuunnittelutyö, johon kutsuttiin mukaan myös akustiikka-asiantuntija Denis Siponen. Syntyi innovaatio, jolla saavutetaan tuotantolaitoksen ilmaäänessä 18-20 desibelin pudotus. Ihmiskorva kokee tämän suuruisen melutason laskun neljä kertaa hiljaisempana. 20 desibelin pudotus on valtava ja ennen kaikkea työssä jaksamisen kannalta ratkaiseva. Joissakin tilanteissa se on myös työsuojelun näkökulmasta lähes välttämätön, Mursula jatkaa.
Patentoitu rakenne
Äänieristyksen tarve Finn-Powerin asiakkaille tulee yleensä eteen silloin, kun levytyökone sijoitetaan tuotannon layoutiin lähelle kokoonpanopisteitä, toimistoja tai muita hiljaisia työpisteitä. On myös asiakkaita, jotka omassa meluntorjuntasuunnitelmassaan lähtevät siitä, että kaikki melun lähteet pyritään suojaamaan.
Silloin levytyökoneen ympärille tehtävä äänieristyssuoja on käytännössä ainut mahdollisuus. Suoja ei saa tietenkään vaikeuttaa koneen käyttöä, huoltoa tai tuotantotehokkuutta. Iso merkitys on myös asennettavuudella.
Käytännössä ProCab on teräspintaisista moduuleista rakennettava huone, joka pystytetään koneen ja laitteiden ympärille. Älykkään siitä tekee se, mitä moduulin kerroksittainen rakenne sisältää.
Moduulit ovat kevyitä, vain 14 millimetrin vahvuisia seinämiä, jotka yhdessä rungon kanssa muodostavat tehokkaan ääntä eristävän rakenteen, joka on patentoitu kokonaisuus. Lisäksi koneen syöttöaukko ja kuljetinluukut on suunniteltu niin, että kone voi käydä täydellä teholla koko prosessin ajan ilman, että äänet kantautuvat ulos, valottaa suunnittelutiimiä vetänyt tuotepäällikkö Matti Yli-Sikkilä PRP:ltä.
Modulaarisen rakenteen suunnittelusta on vastannut PRP:n pitkäaikainen suunnittelukumppaniCaplan Oy Seinäjoelta, joka on erikoistunut tuotantotekniikan ratkaisuihin. Moduuleista voi rakentaa juuri sen kokoisen ja mallisen suojan kuin koneet ja tilat kulloinkin vaativat. Tähän mennessä suurin ProCab on sadan neliön kokoinen.
Samalla kun seinät ja katto vaimentavat ääniä, ne suojaavat läheisiä tiloja pölyltä sekä tuotantoa sivullisten katseilta.
Tuotesalaisuuksien suojaaminen on kasvava haaste sopimusvalmistuksessa. On helpompaa suojata iso kokonaisuus kuin monta yksittäistä vaihetta. Suojattu kone on myös vähemmän alttiina ulkopuolelta tulevalle pölylle ja kaasuille, jolloin koneen huoltokustannukset voidaan minimoida, mainitsee Viljanen.
Mahdollisuuksia tilasuunnittelulle
ProCab voidaan pystyttää koneen ympärille joko koneasennuksen yhteydessä tai jälkiasennettuna. Layout-muutoksia koneille ei yleensä tarvita, ja uusien laitteistojen integraatio suojausrakenteeseen voidaan tehdä jo suunnitteluvaiheessa. Samalla tuotantolaitoksen tilasuunnittelulle avautuu uusia mahdollisuuksia.
Kun kulkuovi huoneen sisään avataan, kone pysähtyy. Näin se toimii myös työturvallisuusratkaisuna. Viereen voi sijoittaa mitä tahansa toimintoja ja myös vierailijat voivat kulkea vapaasti, Yli-Sikkilä toteaa.
Prima Power myy suojia levyntyöstökoneidensa lisävarusteena. Mursula korostaa, että erittäin tärkeitä ominaisuuksia ovat myös kuljetuksen helppous sekä asennuksen nopeus ja vaivattomuus.
Kevyet moduulit on helppo kuljettaa myös toiselle puolelle maapalloa. Suoja ei käytännössä lisää koneen asennusaikaa ja asiakas saa kokonaisuuden paikalleen yhden projektipäällikön ja asennusryhmän periaatteella, hän kiittää.
Myös koneen huoltoon liittyvät tarpeet on huomioitu suunnittelussa ja näin ollen rakenteiden purkaminen esimerkiksi koneiden perushuolloissa ei ole tarpeellista.
Seuraavaksi PRP:n toimitusjohtaja Viljanen tiimeineen suunnittelee tuotekehityksen jatkamista muun muassa teollisuustilojen rakenteiden kautta siirtyvien äänien eristämiseen ja teolliseen muotoiluun liittyvien kysymysten äärellä.
Tavoitteena on parantaa tuottavuutta. Tämä saavutetaan työntekijöiden olosuhteiden parantumisella ja tehokkaammalla layout-suunnittelulla suojatun koneen ympäristössä.
Kysy lisää:
Tuotepäällikko Matti Yli-Sikkilä
matti.yli-sikkila@prp.fi
p. 040 534 0764
www.prp.fi