Mittaus

Virheelliset mitat maksavat maltaita – STH Steel välttää sudenkuopat BeamAcen avulla

artikkelikuva: Virheelliset mitat maksavat maltaita – STH Steel välttää sudenkuopat BeamAcen avulla

Modernin suomalaisen konepajan on kehityttävä jatkuvasti, jotta sillä on menestyksen edellytyksiä. Näin ajatteli Timo Prittinen, joka tuli ICT-alalta pohjanmaalaisen konepajan STH Steelin toiseksi omistajaksi vuonna 2017.

Prittisestä tuli tuolloin varatoimitusjohtaja, jonka vastuulla on kehitys ja laatu. Toimitusjohtajana toimii Sven Grankulla, jonka tontilla on erityisesti myynti.

”Olin toiminut ICT-alalla 30 vuotta ja ajattelin, että konepajapuolella on paljon tehtävää. Moni asia pajoissa tehdään niin kuin se on aina tehty, kun pitäisi miettiä sitä, miten se tehdään paremmin”, Prittinen summaa.

Teräsrakenteita valmistava STH Steel onkin laittanut tuulemaan viimeisten vuosien aikana – ja tästä tuoreena esimerkkinä yrityksen kolmannen tuotantohallin valmistuminen vuodenvaiheessa. Neliöitä hallissa on 1 500 ja hallikorkeutta sen verran, että korkeimpienkin teräsmoduulien tekeminen onnistuu.

Tuliterän hallin lisäksi muitakin panostuksia tulevaisuuteen on tehty. Huhtikuussa 2023 pajalle hankittiin BeamAce, teräsrakennepalkkien digitaalinen piirrotuslaite.

Rockroth Oy:n vuoden 2022 lopussa lanseeraama digitaalinen piirrotuslaite mahdollistaa sen, että osakuvissa esitetyt työstöjen – kuten porauksen tai loveuksen ja osakokoonpanokuvissa esitettyjen palkkiin liitettävien osien – sijainnit saadaan helposti piirrotettua palkille. BeamAcen ideana on nopeuttaa ja helpottaa piirrotusprosessia sekä vähentää kalliita mitoitusvirheitä, jolloin voidaan saavuttaa erittäin merkittäviä vuosittaisia säästöjä.

”Konepajalla kaikki lähtee mittauksesta.

Mittaus on kaikki kaikessa

Timo Prittinen huomauttaa, että konepajalla kaikki lähtee mittauksesta. ”Kun tehdään vaativia rakenteita asiakkaille, toleranssit ovat todella pienet. Mittavirhe, joka huomataan vasta asennusvaiheessa voi tulla todella kalliiksi, jos verrataan siihen tilanteeseen, että mittaukset on tehty kerralla oikein.”

Prittinen peräänkuuluttaa mittausprosessia, josta on riisuttu kaikki turha. ”Mittauksesta pitää poistaa ne asiat, jotka voivat aiheuttaa jonkinlaisen ajatuskatkon. Niiden seurauksena mitta onkin otettu väärästä paikasta tai päässälasku antaa väärän tuloksen”, hän tarjoaa esimerkkejä mahdollisista harha-askelista.

Juuri tähän haasteeseen BeamAce tuo ratkaisun, sillä se osoittaa erilaisten merkitsemistyökalujen reaaliaikaisen sijainnin suhteessa palkkiin, jolloin työstöjen tai palkkiin liitettävien osien sijainnit saadaan helposti ja nopeasti. Lisäksi laitteen laskentaominaisuudet helpottavat oikeiden sijaintien merkitsemisen, riippumatta miten tai minkä suhteen ne on piirustuksissa esitetty. Laitteen nykyinen versio soveltuu profiililtaan suorakaiteen muotoisille avo- ja putkipalkeille profiilin nimellisäärimittaan 300 mm asti.

Mikä parasta, piirrotus onnistuu helposti myös palkin uumassa, mikä on tyypillisesti se eniten päänvaivaa aiheuttava alue. BeamAcen kanssa yhdessä käytettäväksi suunnitellulla suorakulmalla voi mitoituksen laajentaa myös palkin pystysivuille.

Idea kentältä

Andreas Stenroth Rockroth Oy:stä kertoo, että alkuperäinen idea BeamAceen nousi kentältä: alalla oli selvästi tilausta laitteelle, joka helpottaa ja tehostaa teräsrakenteiden valmistukseen liittyvää teräsrakennepalkkien mitoitusta ja piirrotusta.

”Halusimme luoda käyttäjälähtöisen tuotteen, jonka käyttöönotto ei vaadi pitkiä koulutuksia tai isoja alkuinvestointeja”, hän kuvailee.

Tuotteen jakelija Suomessa on Retco Oy. Tietoisuus tulokkaasta on levinnyt pitkälti messujen kautta – ja näin kävi myös STH Steelin tapauksessa. Konepajamessuilla esillä ollut innovaatio herätti mielenkiinnon ja demo tilattiin Pohjanmaalle tammikuussa 2023.

”Meillä on yrityksessä jatkuva, peräti kyltymätön tarve tehdä asioita aina vain paremmin. Olimme uteliaita BeamAcen suhteen”, Prittinen kertoo.

Demonstraatiota seuraamaan saatiin puoli tusinaa ammattilaista, jotka STH Steelissä tekevät eniten mittauksia työnsä puolesta – eli juuri se kohderyhmä, jonka elämää innovaation pitäisi helpottaa. Entä miten kävi?

”Mittavirhe, joka huomataan vasta asennusvaiheessa voi tulla kalliiksi.

Konkarien kovassa testissä

Prittinen kuittaa, että Pohjanmaalla epäillään kaikkea – ja kaverin sanaa eniten. Testauksia tehtiin pienellä porukalla kuitenkin niin paljon, että epäilystä ei jäänyt: laite on tarkka ja nopea.

”Ei pidä uskoa ennen kuin näkee. Demossa vakuutuimme laitteen hyvistä ominaisuuksista ja ajatus hankinnasta alkoi itää.”

Ihan heti ei hankintapäätöstä kuitenkaan tehty, vaan sitä mietittiin huolella läpi ennen kuin asiassa edettiin. Prittisen mukaan laitteen konsepti on toimiva ja potentiaalia on edelleen:

”Kenties jatkokehityksessä saadaan automatisointia lisättyä siten, että mitat saadaan kuvista suoraan laitteeseen”, Prittinen visioi.

”Mutta jo nykyisellään BeamAce pystyy varmistamaan, että mitat tehdään piirustusten mukaan, riippumatta siitä, minkä suhteen tai miten ne on piirustuksiin merkattu. Tämä on iso etu.”

Andreas Stenroth nyökkää: asiakaskunnalta on tullut paljon parannusehdotuksia, joita kuunnellaan avoimin korvin ja kiitollisella mielellä.

”Asiakkaat ovat selvästi ottaneet BeamAcen omakseen ja haluavat osallistua sen kehitykseen.”

Stenrothin mukaan kehitysideoita ja vaihtoehtoja lisäominaisuuksiksi onkin jo paljon, ja näistä keskitytään tässä vaiheessa niihin oleellisimpiin, jotka tuovat suurimman hyödyn käyttäjille.

Innovaatiokärjellä tuloksiin

Rockroth Oy:n missiona onkin olla toimija, joka kokonaisvaltaisesti kehittää teräsrakennealalle innovatiivisia, työskentelyä helpottavia ja tuotantoa tehostavia ratkaisuja. ”Alan sisältä kumpuavat, työn tehokkuutta ja viihtyvyyttä lisäävät innovaatiot ovat se meidän juttu nyt ja jatkossa”, linjaa Stenroth.

BeamAce on kova sana myös workflow-ajattelun kannalta: kun mittaustuloksiin voi luottaa, voi painaa huoletta eteenpäin. Timo Prittinen on moneen kertaan nähnyt pajalla, että uutta kappaletta tehdessä alussa esiintyy aina hiukan epäröintiä tai turhaa kursailua.

”Vaikka työn vaiheet sinänsä ovat identtiset joka kappaleen kohdalla, vasta kahdeksannen kappaleen kohdalla saavutetaan oikea vauhti”, hän paljastaa.

BeamAcen kaltaiset digiratkaisut ovat tervetulleita, koska ne pakottavat keskittymään olennaiseen – ja näin jahkailun muuri murtuu.

”Me haluamme – tässäkin – tehdä oikeita asioita sarjana”, hän korostaa. Vanha neuvo ’mittaa kahdesti, tee kerran’ joutaa BeamAcen myötä roskakoriin, koska luvut ovat kerrasta oikein. Se perimmäinen totuus merkkaustyökalun sijainnista on laitteen näytöllä koko ajan, kun mittalukemat pyörivät reaaliajassa.

”Mikä parasta, piirrotus onnistuu helposti myös palkin uumassa.

Virtaviivaista tekeminen!

”Tätä ”ajattelun ergonomiaa” – jossa piirrottajan ei enää tarvitse itse ynnäillä lukuja kuvista saadakseen halutun etäisyyden – asiakkaat ovat oppineet arvostamaan”, tietää Stenroth.

”Käytettävyys on tärkeää töissä viihtymisen ja jaksamisen kannalta, mutta auttaa myös aina, kun uusia kavereita tulee pajalle.”

STH Steel on panostanut automatisointiin ja pajalta löytyy esimerkiksi muutama hitsausrobotti. Prittinen toteaa, että yritys haluaa tarjota työntekijöille ”alan parhaat työkalut” tehokkuuden takia – mutta myös houkutellakseen uudesta teknologiasta kiinnostuneita nuoria alan pariin.

”Uuden teknologian käyttö on yllättävän suuri tekijä, kun mietitään meidän rekrytointivalttejamme”, hän toteaa.

Prittinen katsoo, että BeamAcen hankinta on osa tätä samaa teknonostetta: nuoria osaajia kiinnostaa varmasti enemmän sellainen konepaja, joka katsoo tulevaisuuteen sen sijaan että tuijottelee peräpeiliin.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: STH Steel

BeamAce

– teräsrakennepalkkien digitaalinen piirrotuslaite

– laitteella piirrotetaan osakuvissa esitetyt työstöjen (esim. porauksen/loveuksen ja osakokoonpanokuvissa esitettyjen palkkiin liitettävien osien) sijainnit helposti palkille

– nopeuttaa ja helpottaa piirrotusprosessia konepajaolosuhteissa sekä vähentää kalliita ja inhimillisiä mitoitusvirheitä

– soveltuu profiililtaan suorakaiteen muotoisille avo- ja putkipalkeille profiilin nimellisäärimittaan 300 mm asti

– paino n. 12 kg

– äärimitat: leveys 514 mm, pituus 421 mm, korkeus 345 mm

STH Steel

– valmistaa teräsrakenteita ja suorittaa niiden asennuksia sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti

– sertifioitu CE-merkittyjen kantavien teräsrakenteiden valmistukseen toteutusluokassa EXC3

– valmistaa teräsrakenteita rakennusteollisuudelle ja on arvostettu hitsattujen teräskomponenttien alihankkija valmistusteollisuudelle

– erikoisosaamista teräksestä valmistetut kustannustehokkaat moduulit, vaativat rakenteet ja hitsatut komponentit

– 35 työntekijää

– kotipaikkakunta Pohjanmaalla sijaitseva Luoto

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 4/2024

prometalli

mainos_1076

SORVIN ÄÄRESTÄ




Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »