Hitsaus
Robotiikka ja automaatio

Robottihitsaus monipuolistaa tuotantoprosesseja Ylöjärvellä

artikkelikuva: Robottihitsaus monipuolistaa tuotantoprosesseja Ylöjärvellä

Pemamek toimitti maaliskuussa 2023 poikkeuksellisen suuren robottihitsausaseman ylöjärveläiselle Rautalaaki Oy:n konepajalle. Nykyaikainen tuotantoautomaatiokokonaisuus antaa Rautalaakille uudenlaisia mahdollisuuksia hyvinkin isokokoisten teräskomponenttien valmistamiseen sekä hitsausprosessien kehittämiseen.

Loimaalla toimiva Pemamek Oy on suunnitellut ja valmistanut hitsausautomaatioratkaisuja vuodesta 1970.

”Keväällä 2023 Rautalaaki Oy:lle toimitettu PEMA-hitsausjärjestelmä on kooltaan laajimmasta päästä robottihitsausasemia, joita on käytössä alihankintakonepajoilla Suomessa”, Pemamekin aluemyyntipäällikkö Samuel Karjalainen kertoo.

Hänen mukaansa Rautalaakin uusi robottihitsausasema mahdollistaa erityisesti vaihtuvien isojen kappaleiden tehokkaan hitsauksen alihankintatyönä. Toisaalta pajalla voidaan nyt ottaa käyttöön ylimääräisiä työvuoroja, joissa robottihitsaus toimii miehittämättömänä. Kokonaisuuteen kuuluu kappaleenkäsittelylaitteisto sekä ohjelmointijärjestelmä, samoin kuin robottiasemaan liittyviä varaosa-, huolto- ja koulutuspalveluja.

”Rautalaakin järjestelmän suunnittelu alkoi jo loppuvuodesta 2021. Kauppasopimus allekirjoitettiin keväällä 2022”, Karjalainen mainitsee.

Tehokas työasema

Laitteiston suunnitteluvaiheessa oli esillä eri vaihtoehtoja hitsausrobottiaseman sijoittamiselle tuotantohalliin.

”Robottiasema päädyttiin toteuttamaan maksimiulottuvuuksilla hallin kokoon nähden. Laitteisto vastaa tehokkuudeltaan noin 4–5 käsihitsaajaa. Alalla on vakava työvoimapula, joten robottien yleistyminen valmistuslinjoilla on väistämätön kehityssuunta”, arvioi Karjalainen.

Rautalaaki Oy:n konepajalla ei hitsausrobotteja ole aiemmin käytettykään.

”Toisaalta työturvallisuus ja -ergonomia konepajalla paranevat, kun fyysinen työ vähenee. Robotit pystyvät myös saamaan aikaan tasaista hitsauslaatua toistuvissa työvaiheissa.”

Pemamekin robottityöasemassa on Yaskawan valmistama robottikäsivarsi ja Froniuksen hitsausvarustus, mutta robotiikan ohjelmoinnissa käytettävä PEMA WeldControl 300 -järjestelmä on yhtiön oman tuotekehityksen innovaatio.

tuotantokäytössä, mikä säästää aikaa konepajalla. Toimintoja voidaan valvoa etäyhteyden välityksellä”, Karjalainen sanoo.

Rautalaakia varten toimitukseen lisättiin vielä valmiita robottihitsausohjelmia ja hitsausparametrejä.

Raskasta rautaa

Ylöjärvellä toimivan Rautalaaki Oy:n toimitusjohtaja Markku Rajala kertoo konepajan suurelta osin keskittyvän vaativiin keskiraskaisiin hitsaustöihin.

”Valmistamme isoja kappaleita, joiden paino tyypillisesti vaihtelee muutamasta sadasta kilosta aina useampaan tonniin. Toisinaan hitsaamme jopa 12–17 tonnin painoisia kappaleita käsihitsauksina”, hän selvittää.

Alihankintakonepajalla on monia suurasiakkaita, kuten Sandvik, ABB, Valmet, DB Santasalo ja Konecranes.

”Osaavan työvoiman rekrytointi alan työtehtäviin – muun muassa hitsaustöihin – on haastavaa. Isojen kappaleiden käsittely ja hitsaus on raskasta ja kuluttavaa, kun sitä tehdään perinteisesti käsihitsauksella. Nyt hitsausrobotilla voidaan hoitaa raskaimmat ja pitkäkestoisimmat työvaiheet, mutta levyseppähitsareita tarvitaan edelleen muun muassa esivalmisteluihin ja töiden viimeistelyyn.”

”Robottiaseman offline-ohjelmiston avulla työvaiheet ja liikeradat voidaan ohjelmoida etänä ’konttorissa’ 3D-piirustuksen avulla, minkä jälkeen ohjelma siirretään hitsausasemalle. Tämä teknisesti etevä ohjausjärjestelmä olikin yksi syy siihen, että valitsimme juuri Pemamekin laitetoimittajaksi”, Rajala toteaa.

”Pajan työprosessien läpimenoajat lyhenevät, parhaassa tapauksessa jopa useilla tunneilla.

Investointi tulevaisuuteen

Rautalaakin uusi laitteisto vie tuotantohallista lattiapinta-alaa kaikkiaan noin 200 neliötä. Se on asennettu 18 metrin levyisen hallin takaosaan poikittain.

Hitsausasemaan kuuluu muun muassa kaksiakselinen pyörivä kappaleenkäsittelijä, jossa pystytään käsittelemään enintään 5 000 kg:n ja maksimihalkaisijaltaan neljän metrin kokoista kappaleita.

”Lisäksi hitsausasemassa on kiskoilla oleva kannatinyksikkö, joka mahdollistaa jopa 10 metriä pitkien, enintään 10 000 kg:n painoisten ja halkaisijaltaan 3,2-metristen teräsrakenteiden hitsaustyön”, Rajala kehuu järjestelmää.

Hänen mukaansa robottihitsausaseman hinta oli noin puolen miljoonan euron luokkaa – minkä lisäksi tehdashallin lattiarakennetta oli vahvistettava – mutta kyseessä oli monella tavalla kannattava investointi.

”Pajan työprosessien läpimenoajat lyhenevät, parhaassa tapauksessa jopa useilla tunneilla. Nopeus ja tehokkuus säästävät kustannuksia, mutta myös tuovat mahdollisuuksia uudenlaisille alihankinnan työtehtäville – unohtamatta työntekijöiden työergonomian kehitystä hitsaustyössä.”

”Robottien avulla tulee esimerkiksi kannattavaksi valmistaa pitkien sarjojen lisäksi myös yksittäisiä kappaleita, joissa on paljon hitsattavaa”, Rajala suunnittelee.

Teksti: Ari Mononen
Kuvat: Rautalaaki Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 4/2024

prometalli

mainos_1076

SORVIN ÄÄRESTÄ




Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »