Rekrytointi ja koulutus
Taitavia hitsaajia ja hitsausasiantuntijoita koulutuksen kautta konepajoille
Hitsauslaitteiden käyttäjiltä vaaditaan tarkkuutta ja monipuolista ammattitaitoa. Täydennyskursseilta saadaan alalle osaavaa ja todistetusti pätevää työvoimaa.
Kansainvälisiä tutkintoja hitsauksen ammattilaisille
Ammatillinen aikuiskouluttaja Taitotalo syntyi vuoden 2020 alussa, kun AEL ja Amiedu yhdistyivät. Koulutustarjonnassa on paljon täydennys- ja hitsauskoulutusta.
Täydennyskoulutus on hyvä keino saada yrityksille taitavaa työvoimaa.
Olemme iso koulutusorganisaatio, jossa voi suorittaa 90 erilaista tutkintoa sekä erillisiä ammatillisia sertifikaatteja, muistuttaa Taitotalon kouluttaja Sophie Ehrnrooth.
Osaamis- ja koulutustarpeet ovat entisellään koronapandemiasta riippumatta.
Monenlaisia hitsauspätevyyksiä
Taitotalon erikoisuuksiin kuuluvat esimerkiksi kansainväliset hitsauspätevöitymiskoulutukset. Kansainvälisten hitsauskoordinoijien ammattinimikkeitä ovat hitsausneuvoja (IWS), hitsausteknikko (IWT) ja hitsausinsinööri (IWE).
Näistä koulutuksista valmistuu hitsauskoordinoijia (IWS/IWT/IWE), jotka hoitavat yrityksissä kaikkia hitsaukseen liittyviä asioita. He vastaavat koko hitsaamon toiminnasta – samoin kuin siitä, että hitsaajat ovat pätevöityneitä juuri niihin töihin, joita yrityksessä tehdään, Ehrnrooth korostaa.
Kansainvälinen Hitsaustarkastaja (IWI) puolestaan koordinoi hitsausten tarkastustoimintaa yrityksissä.
Taitotalon IWI-koulutusten pituus vaihtelee sen mukaan, onko koulutettava aiemmin suorittanut muita hitsausalan kansainvälisiä koordinoijatutkintoja vai ei.
Käytännön hitsaustarkastusten suorittajiksi koulutetaan NDT-tarkastajia (NDT = Non-Destructive Testing), jotka näkevät hitsaustyön laadun jo hitsien pinnalta. Olemme Suomen suurin NDT tarkastajien kouluttaja, kertoo Ehrnrooth.
Taitotalo on myös harvoja paikkoja Suomessa, joissa voi suorittaa hitsausinsinöörin IWE-tutkinnon. Erikoista on, että koulutuksemme on monimuotoinen ja koulutuskielet ovat suomi ja englanti.
Kansainvälinen IWE-tutkinto on luvanvaraista kovan rahan koulutusta, johon Suomen hitsausteknillinen yhdistys SHY myöntää koulutusluvat. Vuosittain IWE-kurssille osallistuu keskimäärin 15 opiskelijaa.
Hitsausinsinööreistä on pulaa yrityksissä. Tyypillisesti työnantaja maksaa toimihenkilönsä IWE-koulutuksen ja lisäksi koulutusajalta palkkaakin. Kyseessä on osallistujan kannalta arvokas koulutus, joka samalla on yritykselle harkittu investointi, Ehrnrooth selittää.
Tekniikat kehittyvät – kädentaito keskeistä
Taitotalon hitsauskouluttaja Ville Raudaskoski kertoo, että koulutusvalikoimaan kuuluu myös hitsaajan täydennys- ja pätevöintikoulutuksia.
Suuri osa työnantajista edellyttää työntekijöiltä tietynlaisia hitsauspätevyyksiä. Työnantajilla ei usein ole aikaa kouluttaa tai ottaa työharjoittelijoita ohjattavaksi työpaikalle, vaan halutaan, että hitsausosaaminen ja piirustusten sekä merkintöjen ymmärrys on valmiiksi taustalla.
Taitotalo kouluttaa alalle uusia hitsaajia ja myös pätevöittää yritysten hitsaajia ja tarvittaessa valmentaa heitä suoriutumaan hitsauskokeista. Varsinkin rakennusalalla ja kantavia teräsrakenteita hitsattaessa on tärkeää, että osaaminen ja ymmärrys tekemisestä ovat korkealla tasolla, Raudaskoski täsmentää.
Samaten muun muassa konepajoilla tarvitaan pätevöityneitä levyliitosten hitsaajia, joten pätevöintikoulutusta järjestetään jonkin verran myös näihin työtehtäviin.
Hitsaus- ja tulityökurssit ovat korona-aikanakin olleet paljolti lähiopetusta, koska käytännön harjoittelu vaatii paikallaoloa. Sen sijaan työturvallisuuskursseista suuri osa voidaan pitää kokonaan etäopetuksena.
Raudaskosken mukaan hitsauskurssien sisältö ei ole vuosikymmenten mittaan kovinkaan paljon muuttunut.
Ammattitaito, tekniikat ja peruslaitteet ovat paljolti sellaisia kuin ennenkin. Robottihitsaus tekee toki tuloaan, ja hitsausta helpottavilla erikoisominaisuuksilla varustettuja TIG- ja MIG/MAG hitsauslaitteita on tullut käyttöön.
Nykyaikana hitsaus voi olla siistimpää ja ergonomisempaa kuin aiempina vuosina – mutta vaikka tekniikka kehittyy, viime kädessä työpaikoilla tarvitaan etevää osaamista ja kädentaitoa, hän tiivistää.
Hitsausalalle diplomi-insinöörejä ja hitsauksen asiantuntijoita
Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) tarjoaa yliopiston hitsausalan osaamista asiantuntijoiden ja yritysten käyttöön. Yritysten liiketoiminta kehittyy LUT:n mukaan paremmin, kun käyttöön saadaan uutta tutkimustietoa ja konkreettisia ratkaisumalleja.
LUT:n koulutustarjonnassa erityisesti yrityksille on hitsauksen asiantuntija- ja pätevöityskoulutusta. Tämän lisäksi perustutkintokoulutuksessa on diplomi-insinöörien hitsaustekniikan suuntautumisvaihtoehto, toteaa Hitsaustekniikan yksikön johtaja Tuomas Skriko Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta (LUT).
Hänen mukaansa täysin vastaavaa hitsausalan DI-koulutusta ei ole muualla Suomessa, vaikka konetekniikan DI-koulutusta toki onkin monessa yliopistossa.
Nykyisin hitsausinsinööreistä on pulaa yrityksissä.
Täydennyskoulutuksia joka lähtöön
Lisäksi LUT:ssa on erityisesti yritysten henkilöstölle suunnattuja erilaisia täydennyskoulutuksia asiantuntija- ja pätevöityskoulutusten muodossa.
Tämän lisäksi insinööritutkinnon suorittaneet henkilöt voivat päivittää osaamisensa DI-tasolle työn ohessa opiskellen, LUT:n projekti-insinööri Antti Martikainen tarkentaa.
Hitsausalalta on tarjolla kansainvälisiä IIW:n (International Institute of Welding) ja EWF:n (European Federation for Welding, Joining and Cutting) määrittämiä pätevyyksiin johtavia täydennyskoulutuksia. Mahdollisia tarjolla olevia koulutuksia ovat hitsauskoordinoijan pätevöityskoulutukset: hitsausteknikko (IWT) sekä hitsausinsinööri (IWE).
Näiden ohella on useampiakin erikoiskursseja hitsausalan tietyiltä aihealueilta. Juuri nyt on menossa kurssi hitsattujen rakenteiden suunnittelijoille (IWSD – International Welded Structures Designer), ja lähiaikoina käynnistyy kansainvälinen robottihitsauskoulutus (IMORWP – International Mechanised, Orbital & Robot Welding Personnel).
Hitsattujen rakenteiden suunnittelukoulutus antaa materiaalivalinta- ja mitoitusteemojen lisäksi näkemystä muun muassa siihen, millä tavoin laatu- ja prosessiasioita sekä kustannuspuolta tulisi ottaa suunnittelussa huomioon.
Robottihitsauksen IMORWP-koulutus puolestaan soveltuu hyvin yrityksille, jotka haluavat kehittää nykyistä robotisoitua tuotantoaan tai ovat vasta siirtymässä robotisoituun tuotantoon. Se sisältää viisi 2–4 päivän lähiopiskelujaksoa noin puolen vuoden aikana sekä itseopiskelua, joten koko koulutus on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohessa, Skriko toteaa.
Kurssi soveltuu erinomaisesti esimerkiksi hitsauskoordinoijille, työnjohtajille, tuotannon esimiehille, robottijärjestelmien vastuuhenkilöille, tuotannon kehittämisestä ja tehostamisesta vastaaville sekä suunnittelijoille ja robottihitsausoperaattoreille.
Monipuolista oppimista ja verkostoitumista
Tarvittaessa LUT-yliopisto tarjoaa myös yrityksille suunnattuja omia koulutuksia, jotka räätälöidään yritysten tarpeiden mukaisesti.
Nämä räätälöidyt koulutukset yhdessä edellä mainittujen pätevöitys- ja asiantuntijakoulutusten kanssa tarjoavat laajan paletin hitsaukseen liittyviä koulutuksia, Martikainen toteaa.
Täydennyskoulutus on hyvä keino saada yrityksille taitavaa työvoimaa.
Eri kursseja järjestetään LUT:ssa kysynnän mukaan. Kansainvälisiä IWE/IWT-koulutuksia pidetään kuitenkin vuosittain.
Saamme kansainvälisten hitsauskurssien koulutusoikeuden Suomen Hitsausteknilliseltä Yhdistykseltä (SHY). Näillä kursseilla lähiopetus on ollut ja on edelleenkin tarkoituksenmukaisin toimintatapa kokemuksiemme ja palautteiden mukaan. Viime aikojen vaihtelevien koronarajoitusten takia olemme joutuneet hieman muokkaamaan koulutusten aikatauluja, mutta kaikki kurssit on pystytty vallitsevista olosuhteista huolimatta toteuttamaan.
Kuitenkin lähiopetus on tärkeää jo siksikin, että osanottajat pääsevät tapaamaan toisiaan ja verkostoitumaan sekä vaihtamaan hiljaista tietoa. Väkeä kursseille tulee eri puolilta Suomea.
Toisinaan opetusta onkin järjestetty myös eri puolilla Suomea, ja joihinkin koulutuksiin osallistujat ovat voineet saada osallistumiseensa myös EU:n alueelle kohdistamaansa tukea. Viime vuosina kursseja on pääosin pidetty LUT:n tiloissa Lappeenrannassa.
Nyttemmin teollisuudessa pyritään yhä enemmän kiinnittämään huomiota laatu- ja ympäristökysymyksiin, mikä näkyy myös hitsauskoulutusten sisällössä.
Pyrimme muodostamaan kurssien sisällöt siten, että opiskelijat saavat kokonaisvaltaisen näkemyksen hitsauksen eri osa-alueista. Koulutusten suunnittelussa vaikuttaa sekin, että automaatio, robottihitsaus ja muut uudet digitaaliset työkalut ja tekniikat tulevat yhä enemmän mukaan konepajojen tuotantoon ja työelämään, Skriko muistuttaa.
Teksti: Ari Mononen