Hitsaus
Robotiikka ja automaatio
Kun hitsausassistentti onkin robotti
Automatisaatiokehitys jatkuu konepajoissa. Investoinnit teollisuusrobotteihin – kokonaisista tehtaanlaajuisista automaatiojärjestelmistä puhumattakaan – ovat kuitenkin hintavia panostuksia, jotka saavat monet pk-pajat mietteliääksi. Mikä sitten on paras tapa tuoda automaation hyödyt toimintaan?
Migatronicin lanseeraama CoWelder voi hyvinkin olla helpotus monen konepajan kokemaan tuskaan. Mika Talvisilta Migatronic Oy:stä toteaa, että pienikokoinen CoWelder on edullinen ensimmäinen askel kohti laajempaa automaatiosysteemiä.
Kyseessä on yhteistyörobotti parhaimmillaan: CoWelder hoitaa niitä töitä, joihin ihmishitsarin käyttö ei tuo mitään sanottavaa lisäarvoa, hän kuvailee.
CoWelder on kollaboratiivinen robotti (collaborative robot eli cobot), joka on suunniteltu tekemään työtä rinta rinnan ihmisten kanssa samassa työtilassa. Konseptiin kuuluu, että robotissa on sisäänrakennetut turvajärjestelmät, eikä erillisiä turva-aitoja tarvita.
Talvisillan mukaan CoWelder on omiaan yksinkertaisten kappaleiden hitsaukseen, määrästä viis. Helposti ohjelmoitava robotti tuo optimaalista joustoa tuotantoon – laadusta tinkimättä.
Pieni suuri robotti
Ville Setälä Retco Oy:stä myöntää, että pienikokoinen CoWelder ei ensisilmäyksellä tehnyt valtavaa vaikutusta. Retco on hitsausalan maahantuontiyhtiö, joten Setälä oli luonnollisesti kiinnostunut uutuustuotteesta – mutta epäili sen tehokkuutta tositoimissa.
Epäilykset lähtivät saman tien. CoWelder on mitä parhain hitsarin apuri – sen valtteja ovat laadun lisäksi helppokäyttöisyys, liikuteltavuus ja edullisuus, summaa Setälä, jolla on kansainvälisen hitsausinsinöörin IWE-koulutuksen lisäksi noin 15 vuoden robottihitsauskokemus ensin operaattorina ja sitten suunnittelijana/ohjelmoijana.
Setälän mukaan asiakkaita viehättää ajatus, että robotisaatiossa ei heti tarvitse hypätä syvään päähän vaan voi käydä läpi tietynlaisen kehityskaaren.
Erityisesti niille konepajoille, joilla ei ole koskaan ollut teollisuusrobottia käytössä, tämä on tavallaan matalan kynnyksen tie siihen maailmaan.
Setälä vaikuttui myös CoWelderin monikäyttöisyydestä: koska ohjelmointi sujuu käden käänteessä, voi robottiassari hoitaa myös piensarjoja kuin vettä valaen. Ei siis mikään ihme, että Retco halusi ottaa robotin talliinsa saman tien.
Ainakin konepajat, jotka ovat avoimia uusille tavoille tehostaa tuotantoa, kuuluvat tuotteen kohderyhmään.
Valmiina toimintaan!
Lisäksi CoWelderillä on vielä heittää peliin valtti, johon kovankaan luokan teollisuusrobo ei ihan heti pysty vastaamaan. Robottiassarin saa nimittäin tuotantoon ja kipinää iskemään paljon nopeammin kuin isoveljensä:
Me pystymme toimittamaan CoWelderin asiakkaalle neljässä viikossa – ja tunnin sisällä siitä, kun robotti on pajassa, päästään ohjelmoimaan ensimmäisiä tuotantokappaleita, lupaa Mika Talvisilta.
Vertailun vuoksi: perinteistä teollisuusrobottia tilatessa itse toimituksessa menee helposti kolmisen kuukautta ja käyttöönotossakin pari-kolme viikkoa.
Mikäli tuotantoon tarvitaan lisäresursseja ja heti, CoWelder puolustaa paikkaansa todella hyvin.
Kuittaa hankintakustannus nopeasti
Talvisillan mukaan minirobotilla on vielä sekin etu puolellaan, että takaisinmaksuaika on lyhyt. Hän tietää kertoa tapauksesta, jossa robotti-investointi oli kuitattu 9 kuukaudessa.
Erityisesti jos tehtävä tuote on sopiva, päästään todella huikeisiin takaisinmaksuaikoihin.
CoWelder on vasta tulossa Suomeen, mutta Euroopassa ja Aasiassa robottia on myyty jo sadoittain. Hyvät kokemukset maailmalta ovat saaneet meidät vakuuttuneiksi siitä, että CoWelderistä tulee hitti myös Suomessa, toteaa Talvisilta.
Ville Setälä lisää, että CoWelderin tehot voi itse todeta käytännössä ja paikan päällä:
Lisätietoja:www.retco.fi
Teksti: Sami J. Anteroinen