Robotiikka ja automaatio
Teollisuuden internet
Työstökoneet

Konepajojen digimurros orastaa vahvasti

artikkelikuva: Konepajojen digimurros orastaa vahvasti

Kuva: MTC Flextek Oy Ab

Automaatio ja digitalisaatio kirittävät konepajojen toimintaa – mutta kuinka vastaanottavaisia pajat ovat uusille innovaatioille? Asiantuntijoiden mukaan konepajoissa on ”kahden kerroksen väkeä”: uudesta teknologiasta kiinnostuneita investointihaukkoja ja maltillisempia traditionalisteja, jotka eivät hevillä luovu vanhasta ja hyväksi havaitusta.

Toimitusprosessijohtaja Kalle Ahoniemi MTC Flextek Oy Ab:stä toteaa, että valmistavan teollisuuden yrityksissä kyllä tiedostetaan, että investoinnit tehdään kenties vuosikymmeniksi eteenpäin – ja tämän takia halutaan olla varmoja, että valinta osuu oikeaan.

”Vielä ei olla Industrie 4.0 -maailmassa, jossa on viimeisen päälle mietityt ratkaisut ja sovellukset, jotka koskevat koko tuotantoa. Kyse on ennemminkin siitä, että on yksittäinen kone, joka hyödyntää digitalisaatiota – sen sijaan että koko tehdas ja tuotantojärjestelmä olisi digitalisoitu”, hän pohtii.

Ahoniemi toteaa silti, että sijoitus yksittäiseenkin työstökoneeseen ja sitä tukeviin automaatioratkaisuihin voi saada aikaan lumipalloefektin, jossa digimuskeleita skaalataan lopulta koko pajaan.

”Järkevää on joka tapauksessa nostaa tuotantosolun automaatio- ja digiastetta niin, että se on ketterämpi ja joustavampi.”

kuva
MTC Flextek Oy Ab:stä vasemmalla Kalle Ahoniemi ja oikealla Sami Haavisto sanovat, että asiakasyrityksissä on niin rohkeita kokeilijoita kuin konservatiivisia pohdiskelijoita. Yhteistä on kuitenkin aito halu kehittää toimintaa.
Kuva: MTC Flextek Oy Ab

Automatisoi rutiinit!

Tuotepäällikkö Sami Haavisto toteaa, että ”perusinfra” työstökoneissa on ollut jo pitkään aika samanlaista; nyt tehdään kehitystä koneen ohjaus- ja ohjelmistopuolella esimerkiksi tuotannonohjauksessa sekä työstön optimoinnissa.

”Paljon asioita voidaan työstökoneissa automatisoida siten, että koneen käyttäjän ei tarvitse ottaa niihin kantaa ollenkaan”, Haavisto kuvailee.

”Työstökoneen sisäinen automaatio nopeuttaa prosessia ja lisää tarkkuutta.” Automaation kyljessä leviää integraatio, jonka myötä monenlaista dataa seurataan ja hyödynnetään tuotannon tehostamiseksi.

”Laadunvalvonta on tässä tietysti yksi tärkeä tekijä”, Haavisto toteaa.

Digitalisaatioon kuuluu myös etätuki ja etävalvonta. Myös MTC Flextek Oy Ab palvelee asiakkaitaan interaktiivisesti etätuen muodossa: näin joka asiaa ei tarvitse huoltomiehen lähteä paikan päälle selvittämään, vaan reaaliaikainen näkymä koneen vikatilanteesta saadaan välitettyä suoraan huoltohenkilöstölle.

Okuma on ykkönen

MTC Flextek Oy Ab tarjoaa laajan valikoiman työstökoneita, oheislaitteita, robotiikkaa ja ruiskuvalukoneita sekä näihin liittyviä elinkaaripalveluita. Talon brändeistä suosituin on japanilainen työstökonemerkki Okuma, joka mm. toi ensimmäisenä markkinoille lämpötilakompensaation osana älykkäitä teknologiaratkaisuja.

”Tämä ominaisuus perustuu kymmeniin antureihin, jotka on sijoiteltu ympäri konetta”, kertoo Haavisto ja lisää, että nyttemmin toiminto löytyy vakiona kaikista Okuma-koneista.

Teknologisen edelläkävijyyden lisäksi Okumassa vakuuttaa kestävyys. Haavisto kertoo 30 vuotta vanhoista Okumakoneista, jotka edelleen jyskyttävät tavaraa ulos.

”Kestävä rakenne ja luotettavuus ovat tekijöitä, joita asiakkaat luonnollisesti arvostavat.”

kuva
Työstökoneen automatisointi alkaa järjestelmän layout- ja mekaniikkasuunnittelulla.
Kuva: MTC Flextek Oy Ab

Kehity tai kuole

Ahoniemi ja Haavisto katsovat, että asiakasyrityksissä on niin rohkeita kokeilijoita kuin konservatiivisia pohdiskelijoita. Yhteistä on kuitenkin aito halu kehittää toimintaa:

”Konepajoilla on intoa ja tahtoa, mutta usein raha ja käytössä oleva aika määrittää sitä, mihin investoinnit suuntautuvat”, Ahoniemi toteaa.

”Visioita toiminnan tehostamiseksi erilaisten digitaalisuutta hyödyntävien investointien avulla on paljon – mutta niiden läpimeno vie aikansa”, lisää Haavisto. ”Suunta on kuitenkin pois siitä perinteisestä konepajameiningistä, jossa teknologia on aika vanhaa.”

Uusia konsteja tarvitaan, koska esimerkiksi tehokas pienten sarjojen tuotanto vaatii aivan erilaista ketteryyttä kuin jättisarjan tuuttaus. Ahoniemi ja Haavisto katsovat, että robotiikka on avainasemassa tässä muutoksessa.

”Robottiautomaatio mahdollistaa miehittämättömän ajon lisäksi koneen mekaanisten ja ohjelmallisten asetusten muutoksen, jolloin koneella voidaan tehdä joustavasti eri kokoluokan kappaleita”, Ahoniemi toteaa.

Robotti hoitaa tonttinsa

Robotiikan puolesta puhuvat myös tehokkuus, ergonomia ja työturvallisuus... ja robotti ottaa koko ajan uusia työalueita haltuun. ”Esimerkiksi konenäkö, lasermerkkaus ja kappaleen viimeistely sujuvat jo”, toteaa Haavisto ja lisää, että samalla kun robottien hinnat ovat tulleet alas, yhä useammalla pajalla suunnitellaan roboinvestointeja.

Ahoniemi ja Haavisto rohkaisevat konepajoja ottamaan selvää erilaisista mahdollisuuksista, joita uusi teknologia on tuonut tullessaan. Täysiveristä digipajaa ei tarvitse rakentaa yhdessä yössä, vaan voi lähteä liikkeelle pienellä, fiksulla investoinnilla ja laajentaa sitä mukaa, kun rahkeet antavat myöten.

”Silloin kun on tehty valmius skaalautua tarpeen tullen, pöytä on ikään kuin katettu tulevaisuutta varten. Koneissa digivalmiudet ovat jo mukana”, miehet toteavat.

”Hyvin toimiva, loppuun asti mietitty järjestelmä on vahvan tuotannon kivijalka”, summaa Ahoniemi.

kuva
Kuva: FMS-Service Oy

Laseraika alkaa nyt

FMS-Service Oy on vakuuttunut, että konepajojen tulevaisuus linkittyy kuitulaserleikkauskoneiden esiinmarssiin. Vesa Kivekäs FMS-Service Oy:stä uskoo, että meneillään on teknologiamurros, jossa laserleikkauskoneet syrjäyttävät levytyökeskukset.

”Me uskomme, että levytyökeskukset väistyvät, koska kuitulaserleikkauskone on edullisempi ja nopeampi.”

Kuinka paljon nopeampi lasermylly sitten on? – Kivekkään mukaan laserleikkauskone tekee levytyökeskuksen työpäivän – eli 8 tuntia – kuudessa tunnissa tai nopeammin.

huollon tarve on erittäin vähäinen”, Kivekäs toteaa ja lisää, että asiakkaan laserkoneen tuoreessa vuosihuollossa kului kahdella teknikolla kuutisen tuntia.

Kivekäs näkee laservallankumouksessa luonnollista evoluutiota: konepajoilla on siirrytty 80-luvun puristimista levytyökeskuksiin ja nyt laserleikkaukseen. ”Meilläkin päätuote on jo laserleikkauskoneet.”

kuva
Kuva: FMS-Service Oy

Bodor valtaa asemia

FMS-Service Oy:n “syömähammas” tällä saralla on Bodor Laser, joka on Kiinan suurin +10kW kuitulaserleikkauskoneiden valmistaja. FMS-Service sai Bodor Laser -koneiden Suomen edustuksen vuonna 2018 ja on ollut vaikuttunut kiinalaiskoneen kovasta performanssista.

”Bodor-lasereita on maahantuotu ja myyty Suomeen noin 25 ja kasvu jatkuu”, Kivekäs toteaa.

Samalla kun yrityksen on täytynyt vahvistaa huolto- ja myyntitiimiään usealla uudella työntekijällä, myös Kiinan päässä on huomattu uutterat suomalaiset: joulukuussa 2020 yritys palkittiin ensiluokkaisesta työstä Bodor-kuitulaserkoneiden jälleenmyyjänä.

Kivekäs uskoo, että kuitulaserleikkauskoneet myös jatkavat kehitystään: nyt 12kW kuitulaserlähde voidaan syöttää 100A-sulakkeella, CO2-koneiden 200A:n sijasta.

Laserkoneen automatisaatioastetta voi nostaa erillisellä CAM sovelluksella. ”Sillä lailla pääsee käsiksi Industrie 4.0 -tuotantoon hyvin tehokkaasti”, Kivekäs lupailee.

kuva
Kuva: FMS-Service Oy

Tulitukea Saksasta

FMS-Servicen tallissa on myös saksalainen Boschert. ”Boschert-tuoteperheen edustus tuli taloon 2008 ja oli tuolloin tärkeä avaus levytyökoneiden osalta”, Kivekäs toteaa.

”Heti seuraavana vuonna teimme sopimuksen Boschert Gizelis -koneiden maahantuonnista Suomeen.” Boschert Gizelis valmistaa särmäyspuristimia sekä levyleikkureita.

Viimein vuonna 2017 Gizelis-tuoteperhe kasvoi Gizelis Robotics liiketoiminnalla. FMS-Servicellä on nyt tarjota myös Gizeliksen robottiratkaisuja:

”Tähän kuuluvat mm. särmäys, hitsaus, pakkaus ja jyrsintä”, listaa Kivekäs.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 4/2024

prometalli

mainos_1076

SORVIN ÄÄRESTÄ




Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »