mainos_1048

Teollisuusvalaistus
Työ- ja koneturvallisuus

Oikealla valaistuksella tuottavuutta, turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä

Valaistuksen älykkäällä ohjauksella voidaan saavuttaa merkittäviä etuja

artikkelikuva: Oikealla valaistuksella tuottavuutta, turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä

Toimivat ja energiatehokkaat valaistusratkaisut alkavat olla jo valtavirtaa konepajoilla, mutta teknologia kehittyy koko ajan ja tarjoaa entistä parempia ratkaisuja tilojen valaisuun. Valaistuksen parantamisella on tutkitusti suora yhteys tuottavuuden kasvuun sekä virheiden ja tapaturmien vähenemiseen.

Metalliteollisuusyritykset ovat vauhdilla kohentaneet työtilojensa valaistusolosuhteita, mutta edelleen on käytössä vanhoja energiasyöppöjä kaasupurkaus- ja loisteputkivalaisimia, joiden uusiminen maksaa itsensä nopeasti takaisin säästyneinä energiakustannuksina ja lisääntyneenä työtehona, turvallisuutena ja työtyytyväisyytenä.

Ledien energiatehokkuus, älykäs ohjelmointimahdollisuus, liiketunnistimien hyödyntäminen sekä valaistuksen säätömahdollisuus mahdollistavat sen, että led-valaistukseen siirtyminen voi pudottaa yrityksen valaistusenergiakustannuksia jopa 80 prosenttia ja parantaa valaisutehoa työpisteessä jopa satoja prosentteja.

Led-lamppujen pitkä käyttöikä vähentää myös huomattavasti työläitä ja kalliita lampunvaihtoja korkealla hallin katossa.

Tuottavuuden kasvu päihittää energiansäästön
Vaikka nykyaikainen led-valaistus on järkevä jo pelkän energiatalouden kannalta arvioituna, on yrityksen toiminnan tehostuminen vielä tätäkin merkittävämpää yrityksen tuloksen kannalta.

Suomessa on tehty selvityksiä, joissa muun muassa metallija konealan yrityksessä suunniteltiin hitsauslinjan valaistus kokonaan uusiksi työtehon parantamiseksi. Uusi valaistus paransi linjan tehokkuutta lähes 30 prosenttia. Tällainen tuottavuusloikka on jo todella merkittävä yrityksen kilpailukyvylle.

"Yrityksen päättäjien pitäisi selkeästi enemmän miettiä, mitä valaistuksen parantamisella voidaan vaikuttaa itse yrityksen toimintaan ja tulokseen, sanoo Greenled Oy:n kehitysjohtaja Vesa Vähänen. Greenled Oy on suomalainen kokonaisvaltaisten valaistusratkaisujen toimittaja.

Riittävästi valoa oikeassa paikassa, oikeaan aikaan
Valaistussuunnittelun peruslähtökohtana on hakea laadukas valaistus, joka täyttää teollisuuden eri työtehtäviin asetetut valaistusvaatimukset. Eli valon määrä on riittävä ja valon laatu on hyvä värintoistokyvyn kannalta ja valo on miellyttävää väriominaisuuksien kannalta, ei häikäise eikä välky.

Älykäs valaistus ei välttämättä vaadi valtavan monimutkaisia laitteita ja ominaisuuksia, vaan fiksu valaistus syntyy ennen kaikkea käyttäjien tarpeet huomioimalla.

Teollisuushallissa on paljon erilaisia valaisimia eri korkuisina asennuksina. Huolto korkealla hallin katossa on kallista, jolloin valaisinten tekniset ominaisuudet, kuten vikasietoisuus ja useiden valaisinten helppo huolto tai vaihto yhdellä nousukerralla korostuvat. Valaistuksen ja ohjauksen mitoitus vaatii ammattitaitoista suunnittelua. Pitää varmistaa, että valoa on riittävästi oikeassa paikassa silloin, kun sitä tarvitaan.

Ympäristön lämpötilalla on myös merkitystä valaisinten valinnassa. Ledien kannalta ongelmana ovat erittäin korkean lämpötilan tilat. Perinteisemmät monimetalli- ja suurpainenatriumvalaisimet toimivat toistaiseksi paremmin korkeissa lämpötiloissa. Tosin led-lamputkin kehittyvät koko ajan tältäkin osin.

Ohjattavuudella etuja
Valaistuksen älykkäällä ohjauksella voidaan saavuttaa merkittäviä etuja. Nykyinen led-tekniikka mahdollistaa energiatehokkuuden lisäksi valon säädön. Perinteisillä tekniikoilla säätömahdollisuus ei ole ollut itsestään selvää.

Kohteeseen voidaan tehdä valaisinkohtainen ohjaus, pienempi ryhmäkohtainen ohjaus tai kokonainen valaistuksenhallintajärjestelmä.

"Valaisinjärjestelmää harkittaessa ei käytännössä ole eroa onko kohdeyritys iso vai pieni. Pieneen yritykseen ei välttämättä kannata rakentaa mitään etäohjausjärjestelmiä. Pienemmässä kohteessa riittää esimerkiksi valojen ryhmäohjaus, jossa voidaan hyödyntää läsnäolotunnistimia ja voidaan säädellä valon määrää eri tilanteissa", Vähänen sanoo.

Suurempiin kohteisiin kannattaa jo hankkia kokonaisvaltainen ohjausjärjestelmä. Ohjausjärjestelmän kustannus kokonaisvalaistusinvestoinnista on isossa teollisuuskohteessa muutaman prosentin luokkaa. Ohjausjärjestelmä on yleensä kannattava investointi, jos kiinteistössä on alueita ja tiloja, joissa ei oleilla jatkuvasti.

Läsnäolo-ohjauksella voidaan välttää turhaa valon käyttöä. Älykkäällä ohjauksella pystytään seuraamaan teollisuusvalaistuksen todellista energiankulutusta ja optimoimaan valaistus vastaamaan käyttötarvetta. Jos tilan käyttötarkoitus muuttuu, voidaan tilan valaistus laskea muuttuneen standardin mukaiseksi.

Vanhassa kohteessa voidaan ottaa käyttöön langattomat ohjausratkaisut, jos olemassa olevat kaapelit halutaan säilyttää.

Valo palveluna
Voidaan myös pohtia, onko ylipäätään järkevää ylläpitää valaistusta itse, vai olisiko parempi hankkia pelkkää valoa palveluna (LaaS) palveluntarjoajalta, älykästä valaistusta ja pilvipalvelua hyödyntämällä.

Nykyisin on mahdollista hankkia yritykseen valaistus ilman omaa investointia ja huoltoa: Yritys ostaa valonsa sovitulla kiinteällä kuukausimaksulla eikä sen tarvitse itse huolehtia valaistuksen ylläpidosta.

Tämä helpottaa myös sopeutumista tulevaisuuden älykkäisiin järjestelmiin, kun nykyisin erillisiä järjestelmiä integroidaan yhdeksi helpommin hallittavaksi järjestelmäkokonaisuudeksi. Tämän päivän järjestelmäintegraatio on vielä hajanaista, ja yrityksessä saattaa olla monenlaisia kiinteistöautomaatiojärjestelmiä päällekkäin.

"Yhteen kokonaisjärjestelmään siirtyminen on ainut järkevä vaihtoehto tulevaisuudessa", Vähänen sanoo.

Metalliyrityksestä ei helposti löydy osaamista tällaiseen valaistuksen tulevaisuussuunnitteluun, eikä yrityksen ei ole järkeä lähteä kouluttamaan ihmisiä kokonaisen valaistusjärjestelmän ja taloautomaatiojärjestelmän hallitsemiseen.

Ammattitaitoinen valaistusratkaisujen kokonaistoimittaja osaa käyttää uusinta teknologiaa energiatehokkaimman valaistusratkaisun takaamiseksi ja sen lisäksi varautua tuleviin muutoksiin.

Mitä mieltä olit artikkelista?

rate 1 rate 2 rate 3 rate 4 rate 5

Seuraa prometalli

prometalli uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prometalli 1/2024

prometalli




Seuraa prometalli
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »